top of page

VİLLA İNŞAATI NASIL YAPILIR?



ARSAYI ALDIK, SIRADA İNŞAAT ÖNCESİ HAZIRLIKLAR VAR

Bir arsa satın alarak, bu arsaya ev yaptırmak fikri, giderek yaygınlaşan bir akım haline geldi. Bununla birlikte imar durum belgesi, arsa özellikleri, işlev, mimari proje, taks, kaks gibi terimler de daha sık duyulmaya başlandı.

Arsayı aldık, peki şimdi ne yapmalıyız? Şimdi size sırası ile yapılması gereken işlemleri özetliyoruz.

Kendi arsanıza ev yaptırırken evinizin kaçak sayılmaması için, inşaata başlamadan önce yapı ruhsatı almanız gerekir.

Yapı ruhsatı alma işlemleri için öncelikle LİHKAB (Lisanslı Harita Kadastro Mühendislik Bürosu) onaylı aplikasyon krokisi alınır. Aplikasyon krokisi içinde, arsanın köşe noktaları ve koordinatları ile arsanın ölçüleri yer almaktadır. Bu kroki için arsa sahibi bizzat LİHKAB’a gitmelidir.

Daha sonra, Aplikasyon Krokisi ile birlikte ilgili belediyeye imar durumu(çap) belgesi için, dilekçe ile müracaat edilir. İmar durum belgesinde parselin plan notları gereğince yapılaşma koşulları, kullanım amacı (Ticari yapı mı, konut mu, yoksa ticari+konut mu gibi), bina yüksekliği, TAKS, KAKS, emsal durumu, komşu çekme mesafeleri gibi bilgiler yer almaktadır. Arsa sahibi, arsanın bağlı bulunduğu belediye imar müdürlüğüne tapu senedi ve nüfus cüzdanı ile birlikte müracaat ederek arsanın imar durum belgesini alabilir.

İmar durumu belgesi alındıktan sonra, ilgili idare tarafından yol kotu tutanağı düzenlenir. Yol kotu tutanağında, tabii zemin kotları ve tesviye kotları ile parselin 0,00 kotunun nereden olacağı gibi hususlar yer alır.

Bu aşamaların ardından mimari proje çizimine geçilebilir. Arsa sahibi, mühendislik mimarlık hizmetlerini yapan proje büroları ile gerekli olan projelerin hazırlanması için anlaşma yapar. Daha sonra mimari proje müellifi, imar kanunu, imar plan notları ve planlı alanlar tip imar yönetmeliği, yangın yönetmeliği, otopark yönetmeliği, sığınak yönetmeliği vb. yönetmelikler ışığında projesini çizebilir.

Arsaya tanımlanmış Taks ve Kaks değerlerine göre çizilecek projenin metrekareleri belirlenir.

Taks (taban alanı kat sayısı), arsa üzerine yapılacak inşaatın taban oturum alanının, arsaya oranıdır. Örneğin; 1000 m2 bir arsanın imar durum belgesinde taks değeri 0,20 yazıyorsa, arsa alanını 0,20 kat sayısı ile çarparak bina oturum metrekaresini bulabilirsiniz.

Taks'ı uyguladığınızda, örneğin; 1000 m2 x 0,20 = 200 m2 taban oturumlu bir bina yapabilirsiniz demektir.

Kaks (kat alanı kat sayısı), bir arsanın üzerine yapılacak toplam inşaat alanı demektir. Örneğin; 1000 m2 bir arsanın imar durum belgesinde kaks değeri 0.40 yazıyorsa, arsa alanını 0.40 kat sayısı ile çarparak toplam inşaat alanını bulabilirsiniz.

Kaks’ı uyguladığınızda, örneğin; 1000 m2 x 0.40 = 400 m2 bu arsanın üzerine yapabileceğiniz toplam inşaat alanı demektir. (Çatı katı, asma kat, bodrum kat, kapalı otopark, yangın merdiveni ve asansör gibi binanın temel ihtiyacı olan bölümler, Kaks hesabı dışında kalır.)

Proje müellifleri tarafından hazırlanan, başta mimari proje olmak üzere, diğer projeler,(statik proje, mekanik proje, elektrik proje,vb.) yapı denetim firmasının ilgili proje ve uygulama denetçileri tarafından kontrol edilir. Kontrol sonrasında uygunluk yazıları, proje kontrol formları ve proje müellifinin ilgili meslek odası tarafından herhangi bir kısıtlamasının olmadığına dair sicil durum taahhütnamesi ile birlikte ilgili idareye, onaylanması için başvuru yapılır.

Tüm etüt ve projelerin ilgili idare tarafından onaylanmasını takiben, yapı ruhsatı işlemleri başlar. Ruhsat için istenen evrakların da tamamlanmasının ardından yapı ruhsatı düzenlenir.

95 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Commenti


bottom of page