top of page

VİLLA İNŞAATI NASIL YAPILIR?



ŞANTİYEYİ KURUYORUZ, NASIL KURACAĞIZ?

Arsanın alınması, proje aşamaları, gibi adımlar tamamlanıp, inşaat ruhsatı alındıktan sonra, şantiye kurulumu yani mobilizasyon çalışmalarına başlanır.


İnşaatını yapacağınız binanın haricinde, inşaat alanında olan herşey mobilizasyonu kapsar. Mobilizasyon, inşaat için en önemli aşamalardan bir tanesidir. Şantiyeler kurulabilen ve inşaat tamamlandıktan sonra kaldırılabilen yapılardır. Doğru kurulmuş bir şantiye alanında, inşaat çok daha hızlı bir şekilde ilerler.


Mobilizasyon aşamasının başlaması için, öncelikle resmi olarak orada inşaat yapılacağına dair tüm verilerin alınması gerekmektedir. Yapı ruhsatı ile birlikte SGK’ya başvurarak SGK iş yeri dosyası açılmalıdır.


Bunu takiben, şantiyeye elektrik, su, telefon ve internet bağlantıları temini için ilgili kurumlara müracaat edilmelidir.


Herhangi bir iş kazasında gidilecek hastane, poliklinik ve eczane tespit edilmeli, her türlü ihtiyaç için çevrede keşifte bulunulmalıdır. En yakın karakol, itfaiye yerleri belirlenmelidir.

Kapatılacak yollar varsa ilgili kurumlar ile görüşülmeli, gerektiğinde kurumlara bilgi verilmelidir. Örneğin kapattığımız yol ambulans güzergahı olabilir. Bu durumda hastane ile iletişime geçilmelidir.


Arsada mevcut bir bina varsa, yıkım ruhsatı alınarak, bu bina yıkılmalıdır.


Şantiye alanında konteyner yerleri doğru belirlenmelidir. Her türlü iletişim, elektrik, su, altyapı ihtiyaçları dikkate alınarak planlanmalı ve başka şantiyelerde kullanılabilmesi için sökülebilir, taşınabilir şekilde olmasına dikkat edilmelidir.


Şantiye idari ünitesi, tüm şantiyeye hakim olacak şekilde yerleştirilmelidir. Şantiye için gerekli olacak bilgisayar, printer, fotokopi makinesi gibi ofis donanım ve ekipmanları temin edilmelidir. Mutlaka bir ilkyardım çantası, yangın söndürme cihazı, kaza defteri de ofis içinde olmalıdır.


Aynı zamanda araç ve iş makineleri için park sahası oluşturulmalı, gerekirse bir yemekhane, şantiyede kalacak teknik elemanlar için yatakhane alanları oluşturulmalıdır. İş makinalarının ve malzemelerin giriş çıkış güzergahları ile depolama alanlarının yerleri belirlenmelidir. Tüm bu kamp alanı yerleşimleri; arazi durumu, çevre şartları, sosyal etkenler ve ihtiyaçlar göz önüne alınarak oluşturulmalıdır.


İş güvenliği, doğrudan kişi yaşamına etki ettiği için, en önem verilmesi gereken konulardan bir tanesidir. Şantiyede çalışacak elemanlar dışındaki kişilerin, çocukların inşaat sahasına girmesini engellemek, şantiye güvenliğini sağlamak amacıyla şantiye çevresi uygun

bariyerlerle veya panellerle kapatılmalıdır. Şantiye içi ve şantiye dışı her türlü güvenlik önlemleri alınmalı, uyarıcı levhalar herkesin görebileceği şekilde yerleştirilmelidir. Şantiyede çalışacak elemanların kullanması için baret, iş ayakkabısı, toz maskesi, eldiven, göz korumak amaçlı gözlük gibi ekipmanlar sahada bulundurulmalıdır.


Şantiyenin girişine işin adı, işvereni, ada pafta numarası, yapımcı firma veya firmaların isimleri, teknik sorumluların isim ve ünvanları, işin keşif bedeli gibi bilgilerin yazılı olduğu bir pano konmalıdır.


Jeneratör gerekiyorsa, sayı ve kapasiteleri belirlenmelidir.


Çöp ve atık malzeme toplama noktaları oluşturulmalıdır.


Tüm bu hazırlıkların ardından, şantiyemizi kurmuş olup artık hafriyat işlemlerine başlayabiliriz.

52 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentaris


bottom of page