ARSA ALIRKEN DİKKAT ETMEMİZ GEREKEN KURALLAR? AMAN DİKKAT!
Arsa alırken daha sonra üzülmemek için şu özet noktalara dikkat etmelisiniz. İşte özet 15 nokta...
1.Doğru fiyattan alım yapın. Mal alınırken kazanılır deyimi en çok toprak alımları için geçerlidir. Doğru fiyattan alınmış bir toprak asla kaybettirmez. Unutmayın yatırım kazancınızı alış fiyatınız belirler.
2. Şehrin gelişen aksını takip edin. Gelişim aksı yönündeki toprak yatırımı her zaman diğer bölgelerdeki yatırımlardan daha fazla kazandırır. Bunun için iyi bir araştırmanın yanı sıra, gelişimi iyi okuyabilmek de oldukça önemlidir.
3. Planlarınızı 3 zaman diliminde yapın. Toprak yatırımcısı iseniz mutlaka kısa, orta ve uzun vadeli planlarda alımlar yaparak riski dağıtın; kar marjınızı artırın. Kısa vadede ucuz alın, hızlı satın. Orta vadede proje bölgesinden alın, değerlendirin ve satın. Uzun vadede büyük kazançlar hedefleyin.
4. Merkezi boşverin çevresine odaklanın. Gelişim merkezinde rantın büyüdüğü yerde riskler de o oranda artar. Bu nedenle gelişimin merkezinden değil çevresinden alım yapın. Metrekare fiyatları ucuz olanları tercih edin. Gelişim ivme yönünü görerek, alım yapılacak çevreyi belirleyin.
5. Resmi işlemlerinize dikkat edin. “Ticaret ayrıdır, dostluk ayrı” sözünü asla unutmayın. Tapu işlemlerinize özen gösterin. Aldıktan sonra araştırma yapmayın. Yabancılar avukatlık hizmetini en fazla anlaşma öncesinde alırlar; başları da ağrımaz. Bizler ise hiçbirşeyi okumadan imzalar sonra avukat ile durumu çözmeye çalışırız.
6.Arsayı mutlaka görün, üstüne çıkın. Kadastro yolu var mı; yeni yola cepheli mi; yeni planların, osblerin neresinde; orta yoğunlukta, yoğun konut, seyrek konut mu; ticari mi, bacasız sanayi mi; elektrik, su var mı; deniz manzaralı mı; ormanla problemi var mı?
Beğendiyseniz;
-Tapuyu alın, E-imarını görün.
-Belediyeye baktırın.
-Kadastroya çakıştırın.
7.İmar terki yapılmış mı? Mülkün tapusunda 'arsa' mı yoksa başka bir ifade mi yazıyor dikkat edin. Gayrimenkuller, imar parseli haline gelirken Düzenleme Ortaklık Payı (DOP) denen imar terkleri yapılmak durumundadır. Bu nedenle arazilerden İmar Kanunu'na göre yüzde 45 'e kadar terk alınabilmektedir.
8.Belediyeye baktırın. Gördüğünüz arsa ile tapudaki aynı mı? Arsayı - araziyi almadan, ilgili resmi dairelerde araştırmaları düzgün şekilde yapmalısınız. En önemli ve en çok yanılacağınız noktalardan biri, gösterilen arsa ile satılan tapunun aynı gayrimenkule ait olup olmadığının anlaşılmasıdır. Tapu senedini, kadastral açıdan da kontrol ederek ada, pafta, parseli belirtilen arsanın size gösterilen arsaya tekabül edip etmediğini anlamanızdır. Bu kontrolleri, konunun uzmanı olmayan birinin yapması oldukça zordur. Uzman birine başvurabileceğiniz gibi, Kadastro Müdürlüğü yardımı ile parseli arazi üzerinde aplike ederek size satılmak istenen yer ile aynı olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.
9. İmar planındaki tüm detaylara bakın. Arsanın ilçe hudutlarında bulunduğu belediyesinde imar ile ilgili araştırmaları yapın. Arsanın imar planının olup olmadığını, var ise onaylı imar planının yapılaşma koşullarını öğrenin. Kontrol edilen imar planından arazinin kullanım türünün (örneğin konut, ticari, sanayi vb.), yapılaşma koşullarının (toplam inşaat alanı, izin verilen kat adedi) pazarlama sırasında bildirilenle aynı olup olmadığını değerlendirin. Eğer imarsız bir parselse, imar ile ilgili belediyenin bir hazırlığı olup olmadığını sormalısınız. Aslında en ideali belediyesinden alınmış 'RESMİ İMAR DURUM BELGESİ'ni temin edebilmenizdir. (Türkiye’deki bazı ilçelerde e-imar uygulaması mevcuttur. Kuşadası için https://keos.kusadasi.bel.tr/imardurumu/index.aspx ; Bodrum içinhttps://keos.bodrum.bel.tr/imardurumu/index.aspx )
10. İnşaat imkanlarını ve fırsatlarını analiz edin. Yatırımın, yani alınacak arsanın konumu, eğimi, büyüklüğü ve inşaat yapılabilme imkânlarına bakın. Bazı eğimli araziler ilave inşaat hakları imkanı sağlayabilir, imar durumları iyi değerlendirilmelidir. İmar plan notlarını doğru şekilde okuyarak yorumlayın.
11. İrtifak hakkı ya da şerh var mı? Bunların dışında arsanın bağlı bulunduğu Tapu Müdürlüğü 'ne giderek mülkiyet haklarını sınırlayacak bir kısıtlamanın olup olmadığını mutlaka kontrol etmelisiniz. Arsa üzerindeki bir irtifak hakkı veya şerh (orman, su havzası, kamulaştırma, vs) arsanın kullanımını olumsuz etkileyebilir; hatta arsayı kullanılamaz hale getirebilir.
12. İmar plan iptali sorunuyla karşılaşmamak için; eğer planlaması yapılmışsa planlama sırasında ilgili kurum görüşlerinin alınıp alınmadığını araştırın. Genellikle su koruma havzaları yakınında ya da orman arazileri yakınında yapılan planlamalarda bu tür eksiklikler nedeniyle imar plan iptalleri yapılabiliyor.
13. Çok hisseli parselleri tercih etmeyin.
14. Borcu var mı yok mu inceleyin. Maalesef, bunlar bile yeterli olmayabilir. Satış konusu gayrimenkulun, satıldığı yıl ve geçmiş yıllara ait ödenmemiş emlak vergisinden, yeni alıcı da sorumlu tutulmaktadır. 0 nedenle, gayrimenkul alırken, belediyesinde geçmiş yıllara ait emlak vergisi borcunun olup olmadığını araştırmalısınız. Mülkün satıldığı yılın emlak vergisi ise satan yani eski sahibine ait olacaktır.
15. Yeni düzenlemelere dikkat. Tapu işlemi sırasında alacağınız gayrimenkulun harçlarını 'devir ve iktisap bedeli' üzerinden hesaplayarak beyan etmeli, ödemelisiniz. Çünkü beyanınız eksikse cezalı olarak size geri dönecektir. Yeni düzenlemelerde bu çok sıkı takip edilmelidir.
Hayatta herşey çoğalır, insanlar bile. AZALAN TEK ŞEY TOPRAKTIR.
Berr Mimarlık (3 kez dünya çapında ödül almış mimarlık ofisi)
Göksel Işık
Comments